Niel

Volgens mijn informatie is Libertas een fietsmerk dat kort na WO2 is opgericht. De naam werd gekozen omwille van het gevoel van vrijheid dat vlak na de oorlog hevig leefde bij de mensen. Lubertas gebruikte het vrijheidsbeeld van New York in zijn logo.

Verder vond ik op internet:

Libertas sponsorde jarenlang zijn eigen ploeg, met meestal vooral plaatselijke en jonge renners. Enkel in 1958 waren zij officieel met Mann samen, nadien met onder meer Carideng en Weinman. Vooral in 1963 (GBC-Libertas met Van Looy) en 1965 (Lamot-Libertas, met Gaul, Wauters, Scraeyen, Schils, enz) hadden zij een opvallende ploeg. Maar die “eigen” ploegen, waar het merk dus wel op de truien vermeld was, stonden dus los van de levering van materiaal aan andere ploegen (Mann).

Adri Van der Poel zegt: . “Mijn allereerste racefiets was een Libertas, ontworpen door de Belgische wielrenner Jules Spagnaerts uit Niel. Daar heb ik een jaar op gereden. Daarna stapte ik naar fietsenwinkel Remy Sport, ook in Ossendrecht, van oud-wielerprof Henk van der Kloof. Daar werkte Marten van den Bergh, die alle Remy racefietsen met de hand maakte. Die waren toen toch wel ‘je-van-het’! Ik reed er jaren op, al mijn wedstrijden bij de Nieuwelingen, de junioren, de jeugd. Remy was echt een groot merk, maar nu bestaat het niet meer.”

Libertas in de fietsscuur