(Bron: Wikipedia)

Roger Swerts (Heusden, 28 december 1942) is een voormalig Belgisch wielrenner. Hij wordt onthouden als superknecht van Eddy Merckx.Hij begon zijn profcarrière in 1965 in het team van Raymond Poulidor. In zijn  eerste profjaar werd hij derde in het wereldkampioenschap op de weg, na Tom Simpson en Rudi Altig. Na drie seizoenen stapte hij over naar de ploeg rond Eddy Merckx, waar hij zes jaar lang reed in dienst van zijn kopman. In 1972 won hij de Grote Landenprijs en, samen met Merckx, de Trofeo Baracchi.

Swerts eiste een belangrijkere rol op dan die van meesterknecht maar kreeg die niet onder Merckx. Hij verliet de ploeg-Merckx en reed in 1974 en 1975 voor IJsboerke, waar hij wel kopman kon zijn. In dat shirt werd hij in 1974 Belgisch kampioen. In Parijs-Roubaix van 1975 werd hij zevende, ondanks een zware val waarbij hij minutenlang bewusteloos was. Het kopmanschap ging hem echter niet zo goed af en na twee seizoenen keerde hij terug naar Merckx’ ploeg.

Na zijn loopbaan als wielrenner is hij sportdirecteur geweest bij verschillende wielerploegen, waaronder Mini Flat – Vermeer Thijs, Vermeer Thijs, Dries-Verandalux (met o.m. Teun van Vliet) en Vlaanderen 2002, de voorloper van Topsport Vlaanderen.
 komen.

Roger Swerts in de fietsschuur

Zoals zovele renners gebruikte ook Roger zijn eigen naam als fietsmerk. De tribuutfiets van Roger Swerts uit de fietsschuur vonden we op een rommelmarkt in het Hasseltse. We kochten deze fiets van een oude fan van Roger Swerts, die thuis een hele verzameling bijhield van zijn groot idool. Maar mijnheer moest van zijn vrouw er voor zorgen dat zijn fietsverzameling minder plaats zou innemen. Dit is een bekend fenomeen bij verzamelaars. Daarom verkocht hij met pijn in het hart zijn Roger Swerts fiets. En wij van de fietsschuur waren er heel blij mee!